Download hier GRATIS mijn kick-off kit!

Hoeveel tijd kost een boek uitbrengen? Lees het in deze blog! - Lieke Ontwerpt

Hoeveel tijd kost het om een boek uit te brengen?

Het proces van een boek ontwerpen is vaak langer dan je denkt. In deze blog lees je alle ins en outs over het ontwerpen van een boek en hoeveel tijd je dat kost.

Het uitbrengen van een boek is een tijdrovende klus. Ik vind het heerlijk om boeken te ontwerpen, maar vaak verkijken mensen zich op de tijd die het kost voordat ze dat boek fysiek in hun handen hebben. Daarom wil ik je meenemen door het proces en de tijd die je ervoor moet incalculeren. Zo weet je vooraf waar je aan begint!

De kick-off, het basisontwerp, de binnenkant, de omslag en de feedbackrondes… Er komt behoorlijk wat kijken bij het ontwerpen van een boek en het proces dat we samen doorgaan. En dan moeten we onze agenda’s natuurlijk samen ook nog even afstemmen, daar begint het mee. Vanaf dan gaat de magie beginnen…

We starten met het basisontwerp

We houden samen een uitgebreide kick-off call waarin ik je helemaal meeneem door jouw bedrijf en waar we dieper ingaan op de opdracht. Vooraf vul je een vragenlijst in, de Brand Questionnaire, met een aantal prikkelende vragen over jou, jouw bedrijf en de opdracht. Zo krijg ik een goed inkijkje in jouw keuken. Zelf ook alvast een kijkje in mijn keuken nemen? Check mijn portfolio en zie wat voor boeken ik al ontworpen heb!

Na onze kick-off ga ik aan de slag met het basisontwerp, de fundering van jouw boek. Dit kost me een paar dagen dagen. Hierop mag jij vervolgens feedback geven, waar je natuurlijk ook een paar dagen de tijd voor wil nemen. Deze feedback verwerk ik, wat me – afhankelijk van de hoeveelheid – een paar uur kost.

De grootste taak: het volledige binnenwerk

Nadat het basisontwerp is goedgekeurd, maak ik het gehele binnenwerk. Dat is veruit de grootste taak en kost me één tot twee weken, afhankelijk van het aantal pagina’s en de complexiteit van het ontwerp. Ik lees trouwens alles! Vind ik leuk, en zorgt ervoor dat ik een nog betere feeling krijg bij jouw boek. Op dit ontwerp mag jij weer los gaan, daarna verwerk ik de feedback. Al met al zijn we hiermee ook al snel een paar dagen verder.

De omslag komt als laatste

Het liefste ontwerp ik de boekomslag als laatste, omdat ik dan een veel beter beeld heb bij jouw boek. Dat doe ik op basis van de inhoud en jouw doelgroep en wensen. Dit kost me zeker een paar dagen werk. En – je verwacht het niet – hierop volgt weer een feedbackronde!

Ik lees jouw boek van voor tot achter, zodat ik een goede feeling ermee heb (en omdat ik dat gewoon hartstikke tof vind)

Vervolgens is het boek klaar om naar de drukker te gaan! Afhankelijk van de papiervoorraad en de ruimte op de persen, vraagt de drukker vaak ook tien tot vijftien werkdagen de tijd.

Zoveel tijd kost het uitbrengen van je boek echt…

Al met al zijn we al snel zes tot acht weken verder voordat we jouw boek kunnen uitbrengen. Daarom zit ik vaak al een paar weken vooruit vol. Voel je dat je een eigen boek wil laten ontwerpen? Wacht dan niet te lang en plan een gesprek met mij. Als we gaan samenwerken, maak ik er een kick-ass resultaat van!

Download hier GRATIS mijn kick-off handleiding!

In deze handleiding vertel ik je welke stappen we gaan nemen, zodat jij zelf niet meer hoeft te klooien en je kunt gaan opvallen met een professionele én unieke uitstraling van jouw bedrijf. 

Inclusief te gekke checklist om te kijken of jij toe bent aan een grafisch vormgever.

Grafisch vormgever, part-time moeder en full-time levensgenieter

Ik lach veel, praat graag en word hyper enthousiast van dingen waar mijn hart een sprongetje van maakt. Ik ben chaotisch en enorm geordend, positief en mindful, een gezellige levensgenieter vol passie. Passie naar links, passie naar rechts, draai in het rond en vier het leven!

Als zakenvrouw ben ik een multi-inzetbare meedenker die altijd gaat voor het beste resultaat. Ik pas mij aan aan jouw stijl in plaats van andersom. En ik heb een enorme liefde voor papier en drukwerk.

Ik stel jou de juiste vragen, prikkel jouw hersenen zonder je pijn te doen en zo komen we in de beste flow voor een kick-ass resultaat.

Over Lieke