Download hier GRATIS mijn kick-off handleiding!

Er komt veel kijken bij het laten ontwerpen van een boek. Hoe lang duurt het, wat kost het en hoe werkt het? Check hier de antwoorden!

Een boek laten ontwerpen? Dit is wat je moet weten!

Er komt veel kijken bij het laten ontwerpen van een boek. Hoe lang duurt het, wat kost het en hoe werkt het? Check hier de antwoorden!

Stiekem komt er een heleboel kijken bij het laten ontwerpen van een boek. Het is natuurlijk belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. Als het eenmaal bij de drukker ligt, kun je immers niet meer terug! Hoe lang duurt het laten ontwerpen van een boek en wat kost het? En hoe gaat het in zijn werk? Ik geef je een kijkje in de keuken van het ontwerpen van een boek.

Een uitgebreide kick-off sessie, een Brand Questionnaire, alle informatie verzamelen, een basisontwerp, het binnenwerk, de omslag, feedbackrondes… Er gaat flink wat tijd en moeite zitten in het ontwerpen van een boek. Ik neem je mee door de stappen die wij samen gaan nemen als je hebt besloten om jouw boek door mij te laten ontwerpen!

Neem me mee door jouw brand

Wat is het doel van je boek? Welke USP’s staan centraal in jouw bedrijf? Wat is de huisstijl, hoe zijn jouw teksten geschreven? Wat is je aanbod en je doelgroep? Maar ook: wat vind jij mooi, wat wil je uitstralen? In een kick-off sessie vraag ik je de hemd van het lijf om ervoor te zorgen dat ik een ontwerp kan maken dat echt volledig past bij jouw brand. Je ontvangt een checklist van dingen die ik nodig heb en een Brand Questionnaire met extra vragen over jouw onderneming. Dit houd ik namelijk in mijn achterhoofd tijdens het ontwerpen!

Ik creëer een basisontwerp en de opmaak

In het basisontwerp bepaal ik de kleuren, lettertype, indeling, marges, enzovoorts. Je mag uitgebreid feedback geven hierop, want dit wordt de basis voor de rest van het boek. Zie het als de fundering, de huisstijl, van jouw boek. Zodra dit akkoord is, ga ik aan de slag met de opmaak van het hele boek. Hiervoor heb ik ‘schone’ teksten van je nodig. Dat betekent dat de teksten al volledig geredigeerd en klaar voor de drukker moeten zijn. Dit is belangrijk omdat ik dan geen grote aanpassingen meer hoef te doen aan het einde. Ik kan er direct alles goed inzetten.

Ik neem je graag helemaal mee in het ontwerpproces

Ik ontwerp eerst de binnenkant van het boek en als laatste de omslag, omdat ik dan meer feeling heb bij wat het boek mag uitstralen. Geen zorgen, ik neem je helemaal mee in het proces! Ik vind het namelijk ook het leukst als we hier echt een samenwerking van maken. Voor zowel de omslag als het basisontwerp heb je twee feedbackrondes, zodat we zeker weten dat alles goed staat. Voor het binnenwerk geldt een feedbackronde, omdat het basisontwerp dan al staat en goedgekeurd is en ik geredigeerde teksten heb ontvangen. Uit ervaring hebben mijn klanten daar genoeg aan.

Hoelang duurt het laten ontwerpen van een boek?

De kick-off, het basisontwerp, de binnenkant, de omslag en de feedbackrondes… Alles bij elkaar opgeteld, zijn we al snel vier tot zes weken verder. Daarom zit ik ook vaak al een paar weken vooruit volgepland. (Oftewel: wacht niet te lang met een gesprek inplannen!) De drukker vraagt vaak ook tien tot twaalf werkdagen de tijd, afhankelijk van de papiervoorraad en de ruimte op de persen. Een boek uitgeven is een proces en dat is ook goed in mijn ogen, want het is belangrijk dat je weloverwogen keuzes maakt.

Welke kosten komen erbij kijken?

Ik weet zeker dat dit een brandende vraag van je is! Laat ik meteen de pleister van de wond trekken: als je een boek in eigen beheer wil uitgeven dan kost je dat al gauw 10.000 euro. Dan heb ik het over iemand je teksten laten redigeren, je hele boek laten ontwerpen en de drukkosten.

Verkijk je niet op de kosten: een boek uitgeven vergt een flinke investering

Ik ga hierbij uit van een oplage van vijfhonderd à duizend boeken zonder al teveel speciale wensen. Ook zitten marketingkosten en de boeklancering hier niet bij inbegrepen. Houd er rekening mee dat het dus een behoorlijke investering is. Maar die wil je uiteindelijk natuurlijk gaan terugverdienen!

Jouw boek ontwerpen doen we samen

Zoals ik eerder al benoemde, vind ik het heel leuk om hier echt een samenwerking van te maken en om jou mee te nemen in het hele proces. Het is immers jouw kindje en het is belangrijk dat je bij alle stappen betrokken bent.

Ik denk ook heel graag met je mee over de uitstraling van jouw boek, het soort papier dat je kunt gebruiken, de afwerking en waar je het boek kan laten drukken. Ik werk geregeld samen met drukkerij De Bink. Als je wil kan ik het drukproces en het contact met de drukker volledig uit jouw handen nemen. Dan hoef je je al helemaal nergens meer zorgen om te maken!

Is het tijd om jouw droom waar te maken?

Het uitgeven van een eigen boek is voor veel ondernemers een droom! Is het tijd om die van jou uit te laten komen? Dan kun je alvast een kennismaking inplannen met mij. Ik vind het ontwerpen en realiseren van jouw boek namelijk een van de leukste dingen die er zijn!

Download hier GRATIS mijn kick-off handleiding!

In deze handleiding vertel ik je welke stappen we gaan nemen, zodat jij zelf niet meer hoeft te klooien en je kunt gaan opvallen met een professionele én unieke uitstraling van jouw bedrijf. 

Inclusief te gekke checklist om te kijken of jij toe bent aan een grafisch vormgever.

Grafisch vormgever, part-time moeder en full-time levensgenieter

Ik lach veel, praat graag en word hyper enthousiast van dingen waar mijn hart een sprongetje van maakt. Ik ben chaotisch en enorm geordend, positief en mindful, een gezellige levensgenieter vol passie. Passie naar links, passie naar rechts, draai in het rond en vier het leven!

Als zakenvrouw ben ik een multi-inzetbare meedenker die altijd gaat voor het beste resultaat. Ik pas mij aan aan jouw stijl in plaats van andersom. En ik heb een enorme liefde voor papier en drukwerk.

Ik stel jou de juiste vragen, prikkel jouw hersenen zonder je pijn te doen en zo komen we in de beste flow voor een kick-ass resultaat.

Over Lieke