Download hier GRATIS mijn kick-off kit!

Duurzaam ondernemen: een schonere én gezelligere wereld creëren - Lieke ontwerpt

Duurzaam ondernemen voor een schonere én gezelligere wereld

Duurzaam ondernemen is een hot topic tegenwoordig. Ik heb een dochter op de wereld gezet en ik wil natuurlijk dat zij lang op deze aardbol kan leven op een fijne manier. Ik blijf niet langer onder de douche staan dan nodig en vlees eet ik niet iedere dag; duurzaamheid is iets waar ik steeds vaker mee bezig ben. Maar voor mij betekent het ook nog iets anders...

Je ziet dat bedrijven steeds vaker bezig zijn met duurzaam ondernemen. Of dat nu is om bij te dragen aan een verandering van de klimaatcrisis of om mee te gaan met de trend: alle beetjes helpen, wat mij betreft! Ik vind het vooral belangrijk om een betere wereld neer te zetten voor mijn dochter, maar voor mij gaat het ook om meer verbinding creëren met mensen.

Dit betekent duurzaamheid voor mij

Ik kijk op twee manieren naar duurzaamheid. Enerzijds op de manier die iedereen kent, namelijk zoveel mogelijk doen voor een beter klimaat. Mijn computer en apparaten op zonnepanelen laten draaien, korter douchen (oké, soms komt het voor dat ik op zondagochtend éven ietsje langer eronder sta), niet iedere dag vlees eten, vaker fietsen in plaats van de auto pakken, meer biologisch koken, enzovoorts. En natuurlijk mijn dochter bewust opvoeden. Als zij plastic op straat ziet liggen, pakt ze dat op en gooit ze het in de prullenbak. Dat hoef ik niet eens te vragen.

Ik heb een dochter op de wereld gezet en ik wil dat zij lang op deze aardbol kan leven op een fijne manier

Anderzijds betekent het voor mij meer verbinding leggen met mensen, zeker gezien de rol die AI tegenwoordig in onze werkzaamheden inneemt. We zijn zoveel bezig met computers dat er op sommige vlakken bijna geen mensenhanden meer bij komen kijken. Ik vind dat niet alleen zonde – veel blijft namelijk toch écht mensenwerk – maar ook heel jammer, want connecties met mensen is toch het leukste wat er is? Een van de mooiste dingen in mijn werk is het contact met mijn klanten: hoe ik ze kan voorzien van toffe marketingideeën, hoe enthousiast ze worden van mijn grafische ontwerpen en het zien van die big smile op hun gezicht als ze een fysiek exemplaar van hun boek in handen krijgen. Echt priceless! Díe verbinding, daar kan geen AI of computer tegenop.

Duurzaam drukken bij mijn favoriete drukkerij

De drukkerij waar ik mee samenwerk, De Bink, houdt zich ook veel bezig met duurzaam ondernemen. Zo drukken zij CO2-neutraal. Ze recyclen het water dat ze hiervoor gebruiken en de platen die op de persen liggen worden naderhand ook gerecycled en weer opnieuw gebruikt. Ze hebben bovendien veel duurzame papieropties, zoals plantbaar papier, tomatenpapier, waterplantenpapier, tulpenbollenpapier en papier van olifantsgras. Dat is een rietachtig gewas wat snel groeit en vier keer zoveel CO2 slurpt dan bomen! Dit is een van de redenen waarom ik het zo vet vind om met ze te werken. De Bink heeft trouwens ook een extra onderneming opgericht, MoBi, waar ze voor hun drukkerij mensen inzetten die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Duurzaam én maatschappelijk ondernemen: check!

Van bewustzijn naar duurzaam ondernemen

We zijn de stap naar bewustzijn allang voorbij, als het gaat om duurzaamheid. De stap zetten naar duurzaam ondernemen is niet meer dan logisch. Alle beetjes helpen, daar ben ik van overtuigd. Intussen probeer ik ook mijn beste beentje voort te zetten op dit vlak, zowel zakelijk als privé. Daar krijgen we een betere, mooiere en schonere wereld van. En die verbinding maken met mensen… daar krijgen we ook nog eens een gezelligere wereld van!

Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart en lijkt het je tof om samen te werken met mij als grafisch ontwerper? Stuur me een berichtje met je wensen, dan gaan we binnenkort een keertje bellen!

Download hier GRATIS mijn kick-off handleiding!

In deze handleiding vertel ik je welke stappen we gaan nemen, zodat jij zelf niet meer hoeft te klooien en je kunt gaan opvallen met een professionele én unieke uitstraling van jouw bedrijf. 

Inclusief te gekke checklist om te kijken of jij toe bent aan een grafisch vormgever.

Grafisch vormgever, part-time moeder en full-time levensgenieter

Ik lach veel, praat graag en word hyper enthousiast van dingen waar mijn hart een sprongetje van maakt. Ik ben chaotisch en enorm geordend, positief en mindful, een gezellige levensgenieter vol passie. Passie naar links, passie naar rechts, draai in het rond en vier het leven!

Als zakenvrouw ben ik een multi-inzetbare meedenker die altijd gaat voor het beste resultaat. Ik pas mij aan aan jouw stijl in plaats van andersom. En ik heb een enorme liefde voor papier en drukwerk.

Ik stel jou de juiste vragen, prikkel jouw hersenen zonder je pijn te doen en zo komen we in de beste flow voor een kick-ass resultaat.

Over Lieke