De verkoop van het kunstboek BOEKBELEVERS gaat bijna van start!

Ik wil nog een keer terugblikken op de live-dag die ik had met Eva Brouwer. In mijn vorige boek update vertelde ik dat ik in het licht ben gaan staan, létterlijk. Maar Eva gaf me nog een ander inzicht…

Een stukje geschiedenis 📚

Eva studeerde cum laude af in geschiedenis en we kwamen in gesprek over het ontstaan van de boekdrukkunst en over Laurens Janszoon Coster, die wordt gezien als de uitvinder hiervan. Soms wordt gezegd dat de Duitser Gutenberg de uitvinder van de boekdrukkunst was, dus daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Goed, de boekdrukkunst dus. In plaats van ’stempels’ uit te snijden uit hout om mee te drukken werd drukken met losse letters uitgevonden. Losse letters die je steeds opnieuw kon ‘zetten’ en hergebruiken. Daardoor kon er sneller, goedkoper en beter boeken worden gedrukt. Die uitvinding — of die nu van Coster of van Gutenberg was — zorgde ervoor dat kennis zich razendsnel kon verspreiden. De wereld van de boeken veranderde.

Let’s go, let’s go! 🎡

Misschien heb je hem ooit wel eens gezien: het standbeeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem. Eva zei mij: “Lieke, jij hebt overeenkomsten met deze man. Ga er maar eens naartoe!” Ik keek d’r wat vragend aan, maar daar ging ik. Samen met mijn man Stefan stapte ik in de auto, op naar de Grote Markt om meneer Coster eens wat beter van dichtbij te bekijken.

Toen we daar aankwamen was het één grote drukte. “Fuck, vergeten! De kermis staat in de stad!” Ik liet me niet afleiden en bekeek het beeld eens van dichtbij. Zoekend naar het antwoord waar Eva op doelde. En terwijl ik in mijn oor ‘Let’s go, let’s go!” hoorde zag ik het voor me…

Boeken anno 14e eeuw VS boeken anno nu

Een eigen beeld op de Grote Markt is misschien wat hoog gegrepen, maar ik kwam wél tot een besef. Want met mijn boek wil ik laten zien hoe boekdrukkunst er nú uit ziet. Hoe je een verhaal tastbaar maakt in een tijd waarin alles vluchtig is en digitaliseert. Hoe je zichtbaar kunt zijn en van jouw boek een ware belevenis kunt maken.

En daar zie ik de gelijkenis met Laurens Janszoon Coster. Ik zie mijn boek als iets nieuws. Iets eigens.
Een boek dat jou tot de diepste kern zal inspireren hoe je een verhaal krachtig neerzet. Hoe de boekdrukkunst niet 14e-eeuws meer is, maar vernieuwend in de digitale tijd van nu.

(Ohja, we hebben na deze ontdekking natuurlijk wel nog even een oliebolletje gehaald en een rondje in het reuzenrad gedaan om Laurens ook nog even van boven te kunnen bekijken.)